Östra delen av Kungsholmen i Stockholm förknippas ofta med Trygg Hansa. Deras jättekontor i tegel, vid korsningen Scheelegatan och Flemminggatan, har sedan 70-talet etsats fast. Men nu vill fastighetsbolaget Areim utveckla huvudkontoret genom en påbyggnad på taket. Och inte vilken påbyggnad som helst. Utan en origamiinspirerad som genom sin moderna arkitektur ska ge liv åt området.

Erik Ullsten, projektansvarig på Areim, berättar att de vill ta vara på den befintliga byggnaden och de goda kvaliteter som den redan har. Samtidigt ville de lägga till de där lilla extra som kommer skapa ett nytt landmärke i Sveriges huvudstad.

Från början utvecklades byggnaden som ett fullservicekontor med syftet att uppfylla de anställdas alla behov. Behoven och önskemålen ser dock annorlunda ut och en uppdatering krävs. Ullsten menar att Areim ska inkludera omgivande miljöer och skapa en intressant miljö för en mix av hyresgäster, i jämförelse med att det förknippats med en enda hyresgäst under en väldigt lång tid.

Planen bygger på att bygga på. Areim kommer bevara allting som är befintligt, för att sedan addera nytt på toppen. Och det som ska tillkomma blir ett spektakulärt etage med plats för 15 000 kvadratmeter kontorsyta. Designen står det svenska arkitektbolaget Equator tillsammans med franska arkitekten Manuelle Gautrand för. Gautrand har bland annat tidigare designat Citroëns showroom i Paris. Inspirationen till tillbyggnaden kommer från origami, den japanska konstformen att vika papper.

På taket till ursprungsbyggnaden, och botten av det nya kommer en restaurang att byggas. Ullsten säger att “Tanken är att det nya ska landa med lätthet på det gamla. Då får vi ganska tydlig avskiljning mellan årsringarna med en grön trädgård på taket som sträcker sig runt hela huset”.  
Planen är också att öppna upp mer för allmänheten. De vill öppna upp parken

Kommentera